Farklı kullanım alanlarına göre yüksek yoğunluklu polietilen geomembranlar HDPE, düşük yoğunluklu polietilen imal geomembranlar ise LLDPE-VLDPE şeklinde adlandırılılır.
Yüksek yoğunluklu polietilen malzeme kullanılarak üretilen bu tür polietilen geomembranlar HDPE dünyada özellikle atık depolama sahalarında sıvı ve gaz geçişini önlemek amacıyla bariyer olarak kullanılır.
Bu ürün, belirli miktardaki karbon siyahı, antioksidan, anti-aging maddesi ve UV direnç bileşenleri ile kombine edilmiştir. UV ışınlarına karşı mükemmel direnç ve açıkta kalan koşullar için uygundur.
HDPE geomembran, katı atık tesisi, madencilik ve su tutma uygulamaları için yaygın olarak kullanılan düşük geçirgen sentetik membran ve geoteknik mühendislik malzemeleridir.
HDPE geomembranlar, dokulu, pürüzsüz ve iletken olmak üzere çeşitli yüzey kaplamalarında mevcuttur. Dokulu yüzeyler, dik yamaçları kaplarken bitişik malzemelerin kaymasını önlemek için daha yüksek sürtünme açıları sağlarken, düşük geçirgenlik gerektiren astarlama projeleri için tercih edilen ürünler pürüzsüz geomembranlardır.
Geleneksel beton, asfalt ve sıkıştırılmış kil ile karşılaştırıldığında, pürüzsüz HDPE jeomembran çok daha ekonomik, çevre açısından güvenli, mükemmel dayanıklı, kimyasal olarak dirençli, hızlı yerleştirme ve kolay taşıma olduğunu kanıtlamıştır.
HDPE Geomembran Türleri:
HDPE Geomembranlar Nasıl Uygulanır:
HDPE geomembran bir “yayıcı” yardımıyla açılır. Bu yayıcı bir hidrolik ekskavatörden askıya alınmıştır. Membran şeritleri, bir araya getirilebilmeleri için bir üst üste binme ile döşenir. iki farklı kaynak yöntemi kullanır.
Bir sıcak kama kaynak makinesi ile otomatik kaynak veya bir ekstrüzyon kaynak makinesi ile kanal kaynak ve manuel kaynak. Membran şeritleri arasında uzun kaynak dikişleri yapmak için otomatik kaynak makinası kullanılır. Ekstrüzyon kaynağı, detaylar, onarımlar ve geçiş yapıları gibi dikişlerde kullanılır.
Tüm kaynak yöntemleri, hem uygulama açısından hem de optimal kaynak kalitesini garanti etmek için kontrol açısından yüksek seviyede uzmanlık gerektirir. Bir işin başlamasından önce, Hem teknisyenlerin yeterliliği hem de kaynak makinelerinin işlevi ve kurulumu test kaynaklarıyla kontrol edilir.Bunlar günlük olarak bir mobil laboratuvarda kontrol edilir.
Kaynaklamanın son kontrolü, kaynağın sızdırmazlığını belirlemek için bir inceleme içerir. Kanal kaynakları durumunda, kaynaklar hava basıncı kullanılarak sıkıştırılır. Ekstrüzyon kaynaklarında, kaynaklar bir vakum veya yanıp sönme kullanılarak test edilir.
HDPE Geomembran Nerelere Uygulanır:
HDPE geomembran kanal, balık çiftlikleri, sulama havuzları için yaygın olarak kullanılır, diğer yalıtım uygulamaları arasında düzenli depolama alanları, atık tesisleri, su arıtma tesisleri, petrol ve gaz arama, elektrik santralleri, vb. alanlarda yalıtım amaçlı kullanılır.
Hdpe membranların tercih edileceği projelerde tek yüzü veya çift yüz tırnaklı-pürüzlü, şaşırtmalı tırnaklı, geo kompozit, poliproplen keçe vs ürünlerin satışı ve uygulaması içinde Efor Yalıtım ile irtibata geçebilirsiniz.
E-Bültene kayıt olarak yeniliklerden haberdar olun.