Kelime anlamı ayrılma, ayrışmadır. Yapı dilinde ise, betonu oluşturan malzemenin birbirinden ayrılması ve betonun üniform özelliğini kaybetmesi anlamına gelir.
Segregasyon; taze betonda, bileşen malzemelerin homojen olmadan dağılarak beton yapısındaki özellikleri de dağılıma uğratmasıyla meydana gelen olumsuz koşul, ayrışmadır. Olağan kalıp yerleştirmede ayrışma göstermeyen taze beton, sık donatıların bulunması durumunda segregasyona uğrayabilir.
Segregasyon ayrışma anlamında olup, taze betonun içerisinde yer alan iri agrega ile çimento harcının herhangi bir nedenle ayrışma göstermesi olayına denir.
Segregasyon sonucu beton karışımdın bazı bölgelerinde daha iri agregalar, bazı bölgelerinde de, ince agregalar ve çimento hamuru birikerek beton karışımın homojen dağılımı bozulur. Bu durum aynı beton karışımının değişik bölgelerinde farklı mukavemet değerlerinin oluşmasına neden olur.
Betonda Segregasyon Neden Oluşur?
Segregasyon olayı her şeyden önce, betonu oluşturan kum-çakıl ve çimento gibi değişik büyüklük ve yoğunlukta olan malzemelerin uygun oranlarda kullanılmamış olmasından kaynaklanır. Böyle olmasa bile taze betonun taşınması, yerleştirilmesi sıkıştırılması işlemlerinin uygun şekilde yapılmamış olması da segregasyona neden olabilir. Bunun dışında beton karışmı çindeki iri agrega oranının çok fazla veya az olması, su/çimento oranın gereğinden yüksek veya düşük oluşu da betonun segregasyon yapmasına neden olabilir. Beton yapımında kullanılan iri ve ince agreganın özgül ağırlıkları arasında büyük fark bulunması halinde de segregasyonda artış görülür.
Beton karışımındaki su miktarı çok yüksek ise beton döküm esnasında segregasyon oluşur. Bunun yanı sıra; betonun yerlestirilmesi sırasında, katı iri maddenin tabana çökmesi ve suyun betonu terk ederek ince malzemeyle birlikte dısarı çıkması sonucu, betonda bir çökelme oluşur.
Beton kıvamının çok yüksek olması betonun kohezyonunu azaltarak, tasınma, döküm ve yerlestirme sırasında segregasyon riskini artıracak ve aynı zamanda betonun tabana çökerek yüzeyde suyun toplanmasına ve kesitin azalmasına neden olmaktadır.
Segregasyon Nasıl Önlenir?
Pratikte betonun segregasyon yapmasını önlemek veya segregasyon nedeniyle ortaya çıkan sakıncaları gidermek üzere şu önlemler alınır;
Uygun segregasyon direnci için aşağıdakiler dikkate alınmalıdır;
Betonun ne derece segregasyon yapmış olduğunu belirieyebilen özel bir deney yöntemi yoktur. Slamp, sıkıştırma faktörü ve Ve-Be gibi beton kıvamını belirlemek amacıyla yapılan deneyler segregasyon hakkında bir fikir vermez. Segregasyon ancak uzman kişilerin gözle muayenesi ile anlaşılabilir.
Genel olarak betonlarda statik ve dinamik olmak üzere iki farklı tür ayrışma veya segregasyon meydana gelir.
Statik segregasyon, beton yerleştikten sonra durağan haldeyken yerçekimi etkisiyle dikey yönde kaba agregaların ayrılmasıdır.
Dinamik segregasyon ise, beton yerleştirme sırasında akış halindeyken yatay yönde karışım bileşenlerinin ayrılmasıdır.
Yeterli ayrışma direnci sağlanmadığı durumda betonun donatıları sarması da yetersiz kalmaktadır, ayrıca karışım homojenliğini kaybederek sertleşmiş betonun kalite ve dayanımının azalmasına yol açmaktadır
E-Bültene kayıt olarak yeniliklerden haberdar olun.